ПЕНСІЙНЕ СТРАХУВАННЯ ТА ПЕНСІЙНА РЕФОРМА В УКРАЇНІ - Katsora, Oleksandr (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2018)
Пенсійне забезпечення є сутнісною складовою соціального захисту населення, воно належить до найактуальніших проблем соціальної політики держави, а від успішності пенсійної системи залежить добробут громадян України. Тому метою статті є вивчення системи пенсійного страхування України та перспективи його реформування. Для вирішення поставленої мети застосувалися історико-порівняльний метод, системний і структурний аналіз. В статті розглянуто основні засади пенсійного страхування та механізми впровадження трирівневої системи пенсійного страхування. Визначено, що в Україні діє солідарна ситемна пенсійного страхування, яка базується на засадах солідарності та субсидування і здійснення виплати пенсій та надання соціальних послуг за рахунок коштів Пенсійного фонду. Також окреслено перспективи переходу до накопичувальної ситеми пенсійного страхування, яка базується на засадах обов’язкового накопичення пенсійних коштів і здійснення фінансування витрат на оплату договорів страхування довічних пенсій і одноразових виплат на умовах та в порядку, передбаченому законом, та недержавного пенсійного страхування, яке ґрунтується на засадах добровільної участі громадян, роботодавців та їх об’єднань у формуванні пенсійних накопичень з метою отримання громадянами пенсійних виплат, що буде доповненням до пенсійних виплат з першого та другого рівнів. Окреслено основні етапи становлення пенсійного забезпечення в Україні, зокрема ключові зміни в пенсійному законодавстві та їх вплив на пенсійне забезпечення громадян України.