ФОРМУВАННЯ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я УЧНІВ У СУЧАСНІЙ ШКОЛІ - Meshko, Halyna; Meshko, Oleksandr (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2018)
Стаття присвячена проблемі формування психічного здоров’я учнів у сучасній школі. Метою статті є обґрунтування комплексної програми формування психічного здоров’я учнів у школі. Дослідження спрямовувалося на з’ясування сутності психічного здоров’я особистості, чинників його погіршення у сучасних школярів та виявлення шляхів формування психічного здоров’я учнів в координатах діяльності закладу загальної середньої освіти. Для вирішення поставлених завдань використано такі методи дослідження: аналіз наукових джерел, спостереження, опитування з використанням розробленої нами анкети, тестування. На основі аналізу праць учених з’ясовано сутність психічного здоров’я, схарактеризовано його критерії. Визначено сутність понять «формування здоров’я», «здоров’яформувальна освіта» у психологічній і педагогічній літературі. На підставі вивчення наукових джерел і результатів власних досліджень виокремлено чинники погіршення психічного здоров’я сучасних школярів. З урахуванням сутності і критеріїв психічного здоров’я, підходу вченого Варра щодо компонентів психічного здоров’я обґрунтовано напрями комплексної програми формування психічного здоров’я учнів у школі, що передбачає формування стресостійкості, аутопсихологічної, комунікативної, здоров‘язбережувальної компетентностей, позитивної Я-концепції, гармонізацію особистості учня через формування його саногенного мислення та актуалізацію духовно-творчого потенціалу.