ПОТЕНЦІАЛ КУЛЬТУР-РЕСУРСНОЇ РЕКРЕАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ В ГАЛУЗІ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ - Kapritsyn, Ihor (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2019)
Анотація. Оптимізація культурно-рекреаційного потенціалу особи є актуальним напрямом соціальної роботи в умовах кризових суспільств. Метою публікації є розкриття потенціалу «Культур-ресурсної рекреації особистості» як форми психосоціальної допомоги клієнтам в галузі соціальної роботи. Методологія дослідження базується на діяльнісній, діалектичній, семіологічній та холістичній парадигмах в руслі символ-драматичного та гештальт підходів. Культур-ресурсна рекреація особистості в соціальній роботі знаходить своє місце в арсеналі психосоціальної методології, спеціалізуючи роль соціального працівника в організації соціально-культурних умов і супроводження культур-ресурсної рекреації, яка актуалізує архаїчний потенціал рекреації особистості, що відбувається завдяки гармонійному поєднанню природних, архаїчно-культурних, адаптованих до сучасності методів, які набувають особливої значущості в умовах обмежень часових та матеріальних ресурсів.