СИСТЕМА АВТОМАТИЗОВАНОГО ПРОЕКТУВАННЯ В ГРАФІЧНІЙ ПІДГОТОВЦІ - Raikovska, Halyna; Solovyov, Andriy (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2019)
Анотація. Для кожної країни головним критерієм високої ефективності освітніх послуг є структурна і смислова відповідність між результатами навчання і реальними потребами високорозвиненого виробництва у фахівцях. Ставка у всьому світі робиться на технології цифрового виробництва, і зокрема комп’ютерні системи CAD і CAE. Мета дослідження: визначення і теоретичне обґрунтуванні сутності проблеми підготовки майбутніх інженерно-технічних фахівців у закладах вищої технічної освіти України та розкриття основ інноваційної методики навчання графічних дисциплін із використанням САПР на всіх етапах освітнього процесу. Використані методи дослідження: теоретичні – аналіз, узагальнення, систематизація з метою визначення стану та перспектив розробленості досліджуваної проблеми; емпіричні – експеримент, який полягав у виявленні особливостей інноваційної методики підготовки майбутніх інженерно-технічних фахівців в технічних закладах вищої освіти засобами САПР, вивченні рівня готовності студентів до використання системи CAD і CAE. Результатом нашого дослідження стала інноваційна методика підготовки майбутніх інженерно-технічних фахівців в технічних закладах вищої освіти засобами САПР – комплексне використання САПР протягом усього освітнього процесу. Запропонована методика гарантує якісну графічну підготовку, формування висококваліфікованого фахівця відповідно до сучасних потреб інноваційного підприємства. В першу чергу, це стосується побудови конструкторської документації в CAD-системах, аналізу виробів на основі CAE-систем, які разом з класичними дисциплінами забезпечують більш глибоке та якісне засвоєння навчального матеріалу студентами.