КОНТРОЛЬ ТА ОЦІНЮВАННЯ ЗАГАЛЬНОІНЖЕНЕРНОЇ ТА МАТЕМАТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ-МЕХАНІКІВ ПЕРЕД ВИВЧЕННЯМ ДИСЦИПЛІНИ «ТЕОРІЯ МЕХАНІЗМІВ І МАШИН» - Shostachuk, Andrii (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2019)
Анотація. «Теорія механізмів і машин» є однією з найскладніших загальноінженерних дисциплін, для її ефективного вивчення необхідно мати ґрунтовні попередньо отримані знання із, в першу чергу, вищої математики та теоретичної механіки. Тому актуальним питанням є організація контролю для виявлення дійсних знань з вищезазначених дисциплін з метою корекції процесу подальшого вивчення теорії механізмів і машин. Метою дослідження є визначення змісту завдань для перевірки знань з вищої математики та теоретичної механіки, а також ймовірнісна оцінка вгадування тесту, тобто отримання необ’єктивної оцінки. Для вирішення завдань дослідження було використано методи: теоретичний (вивчення та аналіз навчальної та наукової літератури) та ймовірнісний (оцінка ймовірності отримання необ’єктивної оцінки при тестуванні). Проаналізовано особливості та основні розділи дисципліни «Теорія механізмів і машин». які умовно розділено на дві частини: перша – синтез і аналіз механізмів, друга – окремі види механізмів. Запропоновано теми, які повинні бути присутніми в тестах для визначення знань студентів з теоретичної механіки та вищої математики. Визначено ймовірність вгадування тесту, який містить 10 питань, кожне з яких має 5 відповідей, включаючи одне вірне. З’ясовано вплив збільшення кількості запропонованих відповідей в одному тесті на зменшення ймовірності отримання необґрунтованої позитивної оцінки.