РОЛЬ ГРОМАДСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ФОРМУВАННІ НАЦІОНАЛЬНОЇ САМОСВІДОМОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Kin, Olena (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2021)
У статті висвітлено роль громадської діяльності у формуванні національної самосвідомості здобувачів вищої освіти. Сьогодні спостерігається формування єдиного світового культурного, національного, інформаційного, освітнього простору. Тому особливої актуальності набувають питання збереження національної ідентичності окремих народів, їхньої самобутності, духовності, культури, мови, традицій. Мета статті: теоретично обґрунтувати сутність національної самосвідомості та перевірити вплив громадської діяльності на її формування у здобувачів вищої освіти. Для досягнення мети нами були використані такі методи: аналіз, узагальнення, систематизація психолого-педагогічних, методичних праць учених, енциклопедично-довідкової літератури з питань національного виховання здобувачів вищої освіти першого і другого науково-освітнього рівнів, аналіз результатів опитування студентів (анкетування). У статті доведено та експериментально перевірено, що громадська діяльність має суттєвий вплив на формування національної самосвідомість студентської молоді, оскільки актуалізує потребу дієвого ставлення до оточуючого світу, збереження та примноження духовних та матеріальних цінностей нації, усвідомлення власної відповідальності за долю нації, її теперішнє і майбутнє.