ПОКАЗНИКИ І КРИТЕРІЇ ПРОБЛЕМИ ЗАЛУЧЕННЯ ПІДЛІТКІВ ДО КОМЕРЦІЙНОГО СЕКСУ - Melnychuk , Victoria (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2021)
У роботі обґрунтована актуальність вивчення проблеми залучення підлітків до комерційного сексу. У статті висвітлено показники і критерії проблеми залучення підлітків до комерційного сексу. Розглянуто поняття «комерційний секс». Охарактеризовано соціально-психологічні критерії та показники, за якими дитину можна залучити до комерційного сексу. Визначено поняття комерційної сексуальної експлуатації дітей та його форми. Описано структуру видів сексуальних послуг, що надають підлітки задіяні у комерційному сексі в Україні. Означено, що використання неповнолітніх осіб, що відбувається у формі комерційної сексуальної експлуатації, є одним із аспектів сексуальної експлуатації неповнолітніх. Розглянуто секс-індустрію, як сферу людської діяльності, що включає в себе виробництво товарів та послуг сексуального характеру. Визначено, що метою статті є характеристика показників і критеріїв проблеми залучення підлітків до комерційного сексу. Охарактеризовано застосування загальнонаукових та емпіричних методів дослідження, зокрема, таких методів, як узагальнення та порівняння. Визначено комплекс педагогічних умов, що забезпечить протидію запобігання залучення неповнолітніх у комерційного сексу. Означено, що перспективою подальших досліджень є розроблення шляхів реалізації визначених педагогічних умов та створення, апробація, експериментальна перевірка ефективності технологій формування готовності підлітків протидіяти залученню до комерційного сексу.