НОРМАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ В УКРАЇНІ - Molochenko , Inna (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2021)
Однією з основних складових розвиненої держави є забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя. Забезпечення соціального захисту людей з інвалідністю та нормальних умов їх життєдіяльності є одним з головних питань сьогодення. Метою статті є: здійснити аналіз нормативно-правової бази забезпечення життєдіяльності людей з інвалідністю, визначити основні положення, призначення та напрями діяльності. Під час проведення дослідження, було застосовано пошук джерел інформації, аналіз, синтез та узагальнення відповідної інформації та систематизація основних положень щодо соціального забезпечення людей з інвалідністю. Стаття розкриває суть нормативно-правового забезпечення життєдіяльності людей з інвалідністю в Україна. Також зібрано та проаналізовано основні законодавчі документи щодо питань соціального забезпечення та захисту людей з інвалідністю. Для того щоб, в повній мірі окреслити реальну картину можливостей, які держава надає людям цієї категорії. Висновки дослідження вказують на недосконалість системи забезпечення життєдіяльносі людей з інвалідністю. Головним недоліком системи визначено відсутність комплексного впливу на життєдіяльність людей з інвалідністю. Попри наявність взаємозв’язків між нормативно-правовими структурними елементами системи соціального забезпечення. А визначені позитивні моменти дають можливість для покращення та розвитку системи соціального забезпечення людей з інвалідністю в Україні.