СОЦІАЛЬНЕ СТАНОВЛЕННЯ ДИТИНИ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ З ПСИХОФІЗИЧНИМИ ПОРУШЕННЯМИ ЯК СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГЧНА ПРОБЛЕМА - Бойко, Світлана (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2025)
У статті представлено проміжні результати дослідження щодо соціального становлення дитини дошкільного віку з психофізичними порушеннями. Подано стислий аналіз сучасної літератури з означеної проблеми. Визначено актуальність проблем, яка полягає у необхідності створення системного підходу усіх учасників освітнього процесу до соціального становлення дитини з психофізіологічними порушеннями. Конкретизовано методологічні засади корекційної освіти, які визначають основні закономірності розвитку і виховання, спільні для всіх категорій дітей із психофізичними особливостями. Визначено мету статті: висвітлити проміжні результати науково-дослідницької роботи щодо створення авторської програми системного впливу на всіх учасників освітнього процесу по роботі з спеціальною категорією дітей. Надано перелік методів (аналіз, узагальнення, систематизація) для дослідження наукової літератури з досліджуваної проблеми. Сформульовані умови успішної соціалізації осіб з психофізичними порушеннями: поєднання в єдину систему всіх соціально-педагогічних інфраструктур; створення соціально-педагогічної системи відкритого типу; поглиблення просвітницької роботи серед батьків, освітян, громадськості щодо специфіки роботи з дітьми, які мають психофізичні порушення; створення програм, технологій організації реальної життєдіяльності тих суб'єктів, котрі потребують допомоги, підтримки та захисту. Систематизовано перелік компенсацій втрачених та ушкоджених функцій, які забезпечують поновлення або заміщення втрачених чи порушених функцій. Надано результати роботи освітян Дніпропетровської області та науковців кафедри дошкільного навчання Криворізького державного університету з дошкільниками з психофізичними порушеннями: розширення мережі спеціалізованих освітніх закладів, відкриття кафедри корекційної педагогіки, посилення матеріальної бази, збільшення платформ для обміну досвідом.