ДЕЯКІ НАУКОВІ ПІДХОДИ ДО РОЗУМІННЯ ТЕРМІНУ «ТОЛЕРАНТНІСТЬ» - Канюк, Олександра; Іваничко, Інна (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2025)
Сьогодні, враховуючи сучасні реалії, на нашу думку, особливої уваги заслуговує міжетнічна толерантність, яка передбачає позитивне сприймання і повагу представників всіх національностей. В статті розглядаються проблема толерантності (термін «толерантність» з латинської «tolerantia»: стійкість, витривалість, терпимість). Мета статті – проаналізувати деякі наукові підходи до розуміння толерантності. Застосовані методи дослідження: теоретичні (аналіз наукової літератури, систематизація, узагальнення), іторико-педагогічні. Відзначається, що активне вивчення феномену толерантності починається в другій половині XX століття. На сучасному етапі свого розвитку феноменологія толерантності відрізняється множинністю підходів до визначення явища (філософські, соціологічні, психологічні, педагогічні). Визначення феномену «толерантність» багато в чому залежить від контексту вживання й точки зору дослідника. Толерантність може розглядатися як необхідна умова історико-еволюційного та еволюційно-біологічного процесів, інтерпретуватися в етичному, політичному, психологічному й педагогічному планах. Детальне визначення толерантності міститься в Декларації принципів толерантності ЮНЕСКО. Розрізняють вікову, гендерну, фізичну, фізіологічну, політичну, расову, релігійну, освітню, географічну, міжетнічну толерантність. Сьогодні у зв’язку з загостренням міжетнічних відносин особливого значення набуває міжетнічна (міжкультурна) толерантність.