ТРУДНОЩІ ВИКЛАДАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ: ПОТОЧНІ ТА РЕТРОСПЕКТИВНІ ПЕРЦЕПЦІЇ ВЧИТЕЛІВ - Леврінц, Маріанна (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2025)
З огляду на визначальну роль когнітивних процесів у детермінації професійної діяльності вчителів, наукове зацікавлення становить вивчення трансформацій, яких зазнають ставлення вчителів до труднощів, пов’язаних із викладанням іноземних мов. Відтак метою статті є аналіз поточних і ретроспективних перцепцій вчителями викликів викладання англійської мови як іноземної. У дослідженні застосовано кількісні методи збору й обробки даних, а саме дисперсійний аналіз Фрідмана та тесту Вілкоксона. До дослідження було залучено 208 вчителів англійської мови як іноземної. На основі компаративного аналізу було виявлено статистично значущу різницю між поточними та ретроспективними перцепціями вчителів по всім змінним, які увійшли в інструмент дослідження. Було доведено, що досвід викладання мови є змінною, що сприяє трансформації уявлень вчителів про рівень складності професійних задач. Значні зміни у відповідях респондентів було зафіксовано щодо таких задач, як активне залучення всіх учнів до роботи над навчальним матеріалом, ефективне навчання всіх учнів, індивідуалізація і диференціація навчання, планування й управління навчальним процесом. Додатково встановлено, що вплив досвіду викладання є дещо менш відчутним у випадку з труднощами, пов’язаними з розвитком іншомовної комунікативної компетентності учнів, мотивації учіння, словникового запасу, навичок читання, оцінювання знань учнів та знань про учнів. Згідно з отриманими даними, найскладнішими задачами незалежно від тривалості викладацького досвіду залишаються розвиток іншомовної комунікативної компетентності учнів, навчальної мотивації, навчання письма й аудіювання. У статті представлено результати досить невеликого дослідження, яке стосується лише кількох із багатьох сфер викладання мови, які потенційно викликають проблеми з викладачами мови. Так само, через невелику вибірку дослідження (n=208) та її обмеженість контекстом України, це дослідження не претендує на узагальнення своїх висновків. Тим не менш, ці висновки можуть бути показовими для висвітлення завдань, які становлять суттєвий виклик для вчителів EFL як на початку їхньої кар’єри, так і в наступні роки, проведені в ній.