ЗАЛУЧЕННЯ ПІДЛІТКІВ ДО КОМЕРЦІЙНОГО СЕКСУ ЯК СОЦІАЛЬНА ПРОБЛЕМА - Мельничук, Вікторія; Черноморець, Валентина (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2025)
Метою статті є визначення понять «проституція», «комерційний секс» та окреслення питання залучення підлітків до комерційного сексу як соціальної проблеми. Методи дослідження, використані у процесі написання статті, передбачають застосування загальнонаукових та емпіричних прийомів соціально-педагогічної і соціальної науки, що ґрунтуються на системному підході. Крім цього, у процесі роботи застосовувались такі загальні методи досліджень, як узагальнення та порівняння. Охарактеризовано фактори та чинники через, які підлітки можуть бути залученими до комерційного сексу. Означено, що підліткова проституція (експлуатація підлітків в проституції) є формою комерційної сексуальної експлуатації підлітків, яка порушує їх основоположні права на життя, свободу, статеву недоторканість та інші. Охарактеризовано наслідки залучення підлітків до комерційного сексу. Проаналізовано та представлено результати соціологічних досліджень про поширеність комерційних сексуальних відносин серед осіб підліткового віку. Зазначено, що явище залучення підлітків до комерційного сексу має негативні взаємоповʼязані соціальні, психологічні, медичні і правові наслідки. Окреслено особливості залучення підлітків до комерційного сексу. Доведено, що вагомою проблемою залучення підлітків до комерційного сексу виступає руйнування міжстатевих стосунків.