УЧАСНИЦІ БОЙОВИХ ДІЙ ЯК ОБ’ЄКТ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ - Файдюк, Олена (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2025)
З початком повномасштабної війни, кількість жінок, які перебувають на військовій службі і захищають цілісність та незалежність України, стала значно більшою. У кожної жінки, яка пішла на фронт, є своя причина прийняття такого рішення. У Збройних силах України зараз активно працюють над тим, аби кількість жінок-військовослужбовиць зростала. Враховуючи зростання кількості учасниць бойових дій, актуальним є питання отримання даною цільовою аудиторією відповідних гарантій з підтримки функцій материнства і одночасно виконання службових обов’язків, перебуваючи на військовій службі. Учасниці бойових дій є однією з важливих категорій населення, яка потребує соціально-психологічної підтримки та допомоги як на рівні територіальної громади, так і на рівні держави. Як об’єкт соціальної роботи, учасниці бойових дій потребують професійної допомоги, оскільки мають свої специфічні запити та потреби, які мають бути задоволені. На думку автора статті, учасниці бойових дій, як новий об’єкт соціальної роботи, потребує залучення до надання соціальних послуг відповідній категорії населення, не лише фахівців з соціальної роботи, але й представників усієї територіальної громади. Методи дослідження: теоретичний аналіз наукової літератури, нормативно-правових документів та інтернет-джерел, що дав змогу проаналізувати систему надання соціальних послуг учасницям бойових дій. Державні організації, громадський сектор, мешканці громади, ініціативні групи мають долучатися до оцінки потреб та запитів даної цільової аудиторії, аби надавати якісні послуги.