ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ВІЙСЬКОВО-ПРОФЕСІЙНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ В ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ В НАВЧАЛЬНОМУ ЦЕНТРІ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Александрович, Володимир (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
З огляду на сучасні виклики бойових дій в умовах ведення російсько-української війни постає гостра проблема підвищення результативності професійної підготовки військовослужбовців в Навчальному центрі Збройних сил України, зокрема через необхідність розвитку у них військово-професійної відповідальності. Метою дослідження є аналіз та виокремлення компонентів й методологічних підходів, що визначають особливості формування військово-професійної відповідальності військовослужбовців у Навчальному центрі. Провідними методами дослідження є: теоретичний аналіз наукових висновків і досліджень, системний аналіз, описовий аналіз, узагальнення отриманих результатів та прогнозування. Встановлено, що структура військово-професійної відповідальності є багатокомпонентною, вона включає такі компоненти: ціннісний, нормативно-правовий, професійно-операційний, емоційно-вольовий та рефлексивний. Поряд з тим, визначено етапи розвитку військово-професійної відповідальності військовослужбовців у Навчальному центрі Збройних сил України, до яких належать: адаптаційний, діяльнісний, рефлексійний. Вважаємо, що розвиток військово-професійної відповідальності військовослужбовців в Навчальному центрі можливий лише через призму побудови логічного та структурованого педагогічного процесу. Нами було виокремлено та охарактеризовано ідеї таких методологічних підходів як - системний, компетентнісний, діяльнісний, контекстний, праксеологічний та акмеологічний. Також, окреслено педагогічні умови, що беззаперечно обумовлюють специфіку підготовки військовослужбовців в Навчальному центрі Збройних сил України, а саме: інтенсивність циклів навчання, перевага діяльнісних методів та взаємозв’язок навчання із формуванням психічної витривалості. Особливу увагу зосереджено на виокремлення провідних положень, що мають бути реалізовані під час планування освітньої діяльності. До яких належать: контроль засвоєння норм і стандартів військової служби на усіх етапах навчання, набуття практичних вмінь продукування відповідального управлінського рішення у практичній діяльності та формування усвідомленої потреби у професійній рефлексії.