БАЧЕННЯ ГАЙДЕНС ПЛАТФОРМИ ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - Богачков, Юрій; Ухань, Павло; Милашенко, Віктор (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Проаналізовано поняття гайденсу (guidance) як технології підтримки освітніх і кар’єрних рішень, на відміну від суміжних практик (коучинг, менторинг, навчання, тьюторинг, профорієнтація). Наголошується, що в Україні тема гайденсу майже не розвинена і часто зводиться до звичайної профорієнтації. Мета дослідження – сформувати концептуальне бачення гайденс-платформи для учнів середньої школи як перший крок до створення універсальної гайденс-платформи. Застосовані методи дослідження: теоретичний аналіз та систематизація понять для розмежування поняття гайденс та споріднених таких як career guidance, career counselling, career development, mentoring / mentorship та інших; огляд і критичний аналіз наукових джерел українських і зарубіжних дослідників; обговорення стану розвитку гайденс в середовищі фахівців (національне агентство кваліфікацій, европейська мережа центрів euruguiadance, европейський фонд освіти, міжнародна асоціація гайденсу). Запропоновано модель гайденс-платформи як метасистеми з п’ятьма рівнями (суб’єкт, траєкторії, ресурси, аналітика, рекомендації). Визначено ключові модулі: профільно-діагностичний, картування можливостей, побудови траєкторій, аналітичний, рекомендаційний і модуль рефлексії. Описано ціннісно-орієнтований процес гайденсу (етапи: діагностика і фільтрація, картування траєкторій, ресурсне забезпечення, супровід/навігація, фіналізація). Вказано основних бенефіціарів (клієнт/учень, провайдер/гайденс-система, освітні заклади/роботодавці, держава) і ланцюги формування цінності для кожного з них. Підкреслюється, що значущість цієї розробки полягає у визначенні нової технології та демонстрації вигод для різних сторін, що може сприяти покращенню людського капіталу та економічного розвитку. Представлене бачення описує попередню рамку для подальших досліджень. За результатами теоретичних досліджень найближчим часом планується розроблення та дослідна експлуатація гайденс пратформи.