ФОРМУВАННЯ ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ СТАРШОКЛАСНИКІВ У ПРОЦЕСІ ПРОФІЛЬНОГО НАВЧАННЯ - Вербівський, Дмитрій; Карплюк, Світлана (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Стаття присвячена дослідженню проблеми формування ціннісних орієнтацій учнів у процесі профільного навчання у старшій школі. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю забезпечення умов для професійного самовизначення здобувачів освіти та реалізації особистісно орієнтованого підходу в освітньому процесі. Мета статті – теоретично проаналізувати сутність поняття «ціннісні орієнтації», дослідити їх формування в учнів профільних класів та оцінити роль позаурочної діяльності у розвитку ціннісних орієнтирів. Методи дослідження: аналіз, узагальнення та систематизацію наукової, психолого-педагогічної та методичної літератури з метою з’ясування сутності поняття «ціннісні орієнтації», визначення особливостей їх формування в учнів профільних класів та обґрунтування потенціалу позаурочної діяльності у розвитку ціннісної сфери здобувачів освіти. Здійснено теоретичний аналіз поняття «ціннісні орієнтації» у психолого-педагогічній літературі, розкрито співвідношення категорій «цінності» та «ціннісні орієнтації», а також визначено їх роль у регуляції поведінки й життєвого вибору особистості. Показано, що ціннісні орієнтації формуються під впливом соціокультурних чинників і виступають важливими орієнтирами у процесі професійного та особистісного становлення учнів. Особливу увагу приділено можливостям профільного навчання та позаурочної діяльності як ефективних засобів розвитку ціннісної сфери старшокласників. Обґрунтовано значення психолого-педагогічного супроводу, використання тренінгів, дискусій, проєктної та суспільно корисної діяльності для формування усвідомлених життєвих і професійних орієнтирів. Зроблено висновок, що системна організація освітнього процесу сприяє гармонійному поєднанню особистісного розвитку учнів і їхнього професійного самовизначення.