ЗМІСТОВІ АСПЕКТИ ПРАВОВОЇ ГРАМОТНОСТІ УЧНІВ В ШКІЛЬНІЙ СИСТЕМІ ЧЕХІЇ - Гавринець, Арсен (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Актуальність дослідження визначається тим, що сучасне суспільство все більше усвідомлює свою залежність від якості правової освіти, оскільки рівень та система правових знань істотно впливають на ефективність діяльності людини в соціумі. Мета статті: обгрунтувати змістові аспекти забезпечення правової грамотності та їх роль у розвитку правосвідомості учнів у чеській шкільній системі. Для з’ясування поставленої мети використано методи наукового пошуку: вивчення наукових досліджень − для з’ясування теоретичних відомостей щодо розвитку правової грамотності учнів в умовах закладу освіти в українському та чеському освітньому просторі; систематизація – для виявлення особливостей розвитку правової грамотності; прогностичний – для визначення перспектив розвитку правової грамотності та правової компетентності; узагальнення – для формулювання висновків. Компонентами змісту правової грамотності є знання, навички і ставлення та цінності, тобто розуміння рівня відповідності між законом та уявленнями людей про правильну в правовому сенсі поведінку, ступінь фактичної участі людей у ситуаціях, що регулюються законодавством, а також уявлення про допустимість виходу за межі правового поля, особисту відповідальність за дотримання прав, необхідність захисту прав, можливості порушення закону тощо.