СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ ВПРОВАДЖЕННЯ МЕТОДИКИ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ ЕКОНОМІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ ЗА КРИТЕРІЄМ ПІРСОНА - Гулівата, Інна (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Досліджено актуальну проблему цифрової трансформації професійної підготовки майбутніх економістів у закладах вищої освіти. Обґрунтовано та практично апробовано авторську методику формування цифрових компетентностей, що ґрунтується на інтеграції профільних дисциплін із використанням сучасного інструментарію (Trello, Jira, Power BI, Google Analytics) та використання комплексу завдань, спрямованих на розвиток інформаційної грамотності, вміння працювати з даними, навичок комунікації та співпраці, створення цифрового контенту й безпеки, а також оцінювання здатності ідентифікувати цифрові потреби, вирішувати технічні проблеми й творчо адаптуватися до нових технологічних рішень в освітньому процесі. Дослідно-експериментальна робота реалізовувалася протягом 2022–2025 рр. на базі Вінницького торговельно-економічного інституту Державного торговельно-економічного університету та охоплювала констатувальний, пошуковий і формувальний етапи. Для оцінки ефективності запропонованої системи було проведено формувальний експеримент із виділенням контрольних та експериментальних груп. Після завершення навчання в експериментальній групі зафіксовано суттєве зростання показників: частка студентів із високим рівнем цифрової компетентності зросла з 7,21% до 18,27%, тоді як кількість осіб із низьким рівнем скоротилася втричі. Достовірність отриманих даних підтверджено за допомогою критерію Пірсона (χ2). Шляхом порівняння емпіричного значення (χ2 = 38,78) із критичним (χ2 = 7,81) доведено статистично значущу відмінність у рівнях сформованості компетентностей здобувачів експериментальної групи. Результати засвідчують, що позитивні зміни в якості підготовки є прямим наслідком впровадженої методики, а не випадковими чинниками. Отримані дані підтверджують педагогічну доцільність застосування спеціалізованого програмного забезпечення для підвищення якості підготовки фахівців економічного спрямування, посилення їхньої мотивації до самостійної роботи та здатності адаптуватися до вимог цифровізованого ринку праці.