ФОРМУВАННЯ ЦИФРОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВРАЗЛИВИХ ГРУП НАСЕЛЕННЯ У СИСТЕМІ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ - Демиденко, Тетяна; Єнгаличева, Ірина; Дерев’янко, Денис (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Цифровізація суспільства та активне впровадження інформаційно-комунікаційних технологій у різні сфери життя зумовлюють необхідність формування цифрової компетентності населення. Особливої актуальності ця проблема набуває у контексті соціальної роботи з вразливими групами населення, для яких характерні обмежений доступ до цифрових ресурсів і онлайн-послуг та низький рівень сформованості цифрових навичок. Мета статті: здійснити теоретичний аналіз особливостей формування цифрової компетентності вразливих груп населення у системі соціальної роботи та визначити основні напрями її розвитку на рівні громади. Методи дослідження: аналіз та узагальнення наукових джерел, систематизація, порівняльний аналіз підходів до структури цифрової компетентності та теоретичне узагальнення. Обґрунтовано доцільність включення критичного ігнорування у структуру цифрової компетентності. Під критичним ігноруванням розуміється здатність користувача свідомо відбирати інформаційні джерела, обмежувати взаємодію з маніпулятивним або надлишковим контентом та керувати власним цифровим середовищем. Визначено основні напрями формування цифрової компетентності вразливих груп населення на рівні громади, зокрема через освітні програми університетів третього віку, ініціативи громадських організацій, діяльність бібліотек і цифрових хабів, а також самоосвіту на онлайн-платформах. Узагальнено особливості програм формування цифрової компетентності вразливих груп населення.