ІНФОРМАЦІЙНО-КОМП’ЮТЕРНІ ТЕХНОЛОГІЇ У РОЗВИТКУ ПРОЄКТНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ІНЖЕНЕРІВ-БУДІВЕЛЬНИКІВ В УМОВАХ УНІВЕРСИТЕТСЬКОЇ ОСВІТИ - Кирлик, Василь (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Розглянуто питання щодо ролі ІКТ в підготовці інженерів-будівельників. Наголошено, що на сучасному етапі розвитку інженерної освіти важливо акцентувати увагу на соціальній відповідальності інженера за безпеку інженерних об’єктів, у звязку з чим діяльність інженера ХХІ століття потребує відповідних компетентностей в контексті проєктування, моделювання та конструювання. Мета статті: обгрунтувати особливості застосування ІКТ у розвитку проєктних компетентностей майбутніх інженерів-будівельників в умовах університетської освіти. Методи наукового пошуку: для визначення теоретичних відомостей щодо розвитку проєктних компетентностей майбутніх інженерів-будівельників застосовано метод аналізу наукової інформації; систематизацію - для виявлення компонентів освітньо-професійної програми, що спрямовані на розвиток проєктної компететності; герменевтичний метод – для з’ясування сутності проєктної компетентності; узагальнення – для формулювання висновків. Визначено проєктну компетентність інженера-будівельника як інтегровану здатність фахівця застосовувати комплекс знань, умінь та особистих якостей для ефективної реалізації будівельних проєктів від етапу ідеї до здачі об’єкта в експлуатацію. Зазначено, що використання комп’ютерних програм сприяє зацікавленості майбутніх інженерів; розвитку критичного та просторового мислення, проєктного бачення; формуванню конструкторських компетентностей та проєктної грамотності, під якою розуміється якісне виконання інженерно-проєктних робіт та здійснення моделювання. Виявлено переваги комп’ютерної підготовки у розвитку проєктної компетентності майбутніх інженерів-будівельників: мінімізація інженерних помилок, управління даними (студенти вчаться працювати не просто з кресленнями, а з базою даних об’єкта), командна робота (використання хмарних сервісів дозволяє майбутнім інженерам працювати над спільним проєктом дистанційно). Зроблено висновок, що завдання формування проєктної культури майбутнього інженера-будівельника сьогодні зумовлене інформатизацією освіти та автоматизацією виробництва, необхідністю формування знань щодо застосування комп’ютерних технологій на всіх циклах інженерно-будівельної діяльності.