МЕТОДИКА ФОРМУВАННЯ ШІ-ГРАМОТНОСТІ УЧНІВ ЗАСОБАМИ NO-CODE ІНСТРУМЕНТІВ (НА ПРИКЛАДІ GOOGLE TEACHABLE MACHINE) - Кривонос, Олександр (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Стрімка експансія штучного інтелекту (ШІ) зумовлює трансформацію освітньої парадигми, вимагаючи формування ШІ-грамотності як базової компетенції учнів. Проте високий «поріг входження» через складність математичного апарату та синтаксису мов програмування створює методичне протиріччя для учнів середньої ланки. Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні та розробці методичних рекомендацій щодо використання no-code інструментів (на прикладі Google Teachable Machine) для формування базової ШІ-грамотності учнів у процесі навчання інформатики. Застосовано порівняльно-типологічний метод для аналізу підходів до вивчення ІТ та системний аналіз для розгляду процесу формування ШІ-грамотності як цілісної системи. Обґрунтовано ефективність використання методу навчання з перенесенням знань (transfer learning) засобами візуальних ML-платформ. Доведено, що no-code підхід дозволяє змістити акцент із написання коду на концептуальне проєктування інтелектуальних моделей та аналіз даних. Визначено потенціал інтеграції таких моделей у середовище Scratch для створення систем безконтактного керування та екологічного моніторингу. Виявлено обмеження інструменту, зокрема ризик виникнення «ілюзії розуміння» та технічні залежності.