ІННОВАЦІЙНІ МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНИМИ ПРОЄКТАМИ ФІЗКУЛЬТУРНО-ОЗДОРОВЧОГО СПРЯМУВАННЯ В СИСТЕМІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - Левінець, Наталія; Лохвицька, Любов (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Обґрунтування інноваційних моделей управління соціальними проєктами фізкультурно-оздоровчого спрямування в системі дошкільної освіти передбачає пошук нових ефективних інструментів у забезпеченні її якості. Головна мета полягала в аргументації потреби впровадження інноваційних моделей управління соціальними проєктами з фізкультурно-оздоровчої діяльності в дошкільній освіті (мережеві, проєктно-орієнтовані, цифрові, кризово-адаптивні) та визначенні їх сутності. Для її реалізації використано комплекс теоретичних методів: аналіз і синтез, конкретизація, метод систематизації, узагальнення, прогнозування. За результатами проведеного дослідження схарактеризовано особливості таких інноваційних моделей, що належать до групи проєктних: мережева – ґрунтується на кластеризації закладів та горизонтальних партнерських зв’язках, забезпечуючи об’єднання ресурсів, досвіду, інноваційних практик та сприяє координації дій між її учасниками; проєктно-орієнтована – забезпечує реалізацію фізкультурно-оздоровчих програм через структуровані етапи, формуючи міждисциплінарну взаємодію, що сприяє прозорості процесів, своєчасній корекції впливів, обміну успішними практиками та створенню цілісної дієвої системи; цифрові – інтегрують цифрові технології для координації, моніторингу та адаптації, створюючи платформи прозорої взаємодії; кризово-адаптивні – забезпечують гнучке реагування на непередбачувані умови шляхом швидкої перебудови структури, перерозподілу ресурсів та корекції планів, формуючи адаптивні стратегії. Система дошкільної освіти потребує інтеграції ієрархічної та проєктної моделей, що забезпечує динамічність, інноваційність і розвиток партнерських ініціатив у фізкультурно-оздоровчій діяльності.