ПЕДАГОГІЧНА КОНЦЕПЦІЯ ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ ОФІЦЕРІВ ТАКТИЧНОГО РІВНЯ ОСВІТИ З ОРГАНІЗАЦІЇ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ ПЕРСОНАЛУ (ПСИХОЛОГІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ) - Романюк, Ігор (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Розглянуто актуальні питання формування професійної готовності офіцерів тактичного рівня з організації психологічної підтримки (психологічного забезпечення) персоналу. В умовах сучасних викликів, які постають перед військовими підрозділами, зростає значення психологічної підтримки персоналу (психологічного забезпечення особового складу) як важливого елемента забезпечення боєздатності, морально-психологічної стійкості та ефективності виконання бойових (службово-бойових) завдань. Метою дослідження є розробка педагогічної концепції підготовки офіцерів тактичного рівня освіти, спрямованої на формування їх готовності до професійної діяльності з питань організації психологічної підтримки (психологічного забезпечення) персоналу (особового складу). Методи дослідження: аналіз методичної і психолого-педагогічної літератури; вивчення практичних аспектів організації професійної підготовки майбутніх офіцерів. Закцентовано увагу на необхідності інтеграції сучасних психологічних методів, технологій та підходів у систему військової освіти, що дозволяє підвищити ефективність управління персоналом (особовим складом) в бойових (службово-бойових), стресових і кризових умовах. Проаналізовано ключові суперечності у процесі професійної підготовки майбутніх офіцерів тактичного рівня з організації психологічної підтримки (психологічного забезпечення) персоналу (особового складу). Розглянуто ключові компоненти професійної підготовки офіцерів тактичного рівня освіти з організації психологічного забезпечення (психологічної підтримки) персоналу (особового складу) для здійснення професійної діяльності у військових частинах (підрозділах) військ (сил) Збройних Сил та інших складових сил оборони України. Наголошується на важливості створення багатогранної педагогічної системи, спрямованої на формування професійних умінь майбутніх офіцерів тактичного рівня освіти з психологічної підтримки (психологічного забезпечення) персоналу (особового складу). Ця система охоплює три основних аспекти: теоретичний, методологічний і технологічний, а також передбачає оптимізацію відповідної діяльності з врахуванням особливостей військової професії офіцера тактичного рівня. Результати дослідження демонструють, що ефективна підготовка офіцерів тактичного рівня з організації психологічної підтримки (психологічного забезпечення) персоналу (особового складу) сприяє не лише підвищенню їхньої професійної компетентності, але й зміцненню морально-психологічного стану військових частин (підрозділів) загалом. Запропонована концепція може бути використана як основа для вдосконалення навчальних програм у військових закладах освіти.