ПОБУДОВА КОМАНДИ ТА КОАЛІЦІЙ У СОЦІАЛЬНІЙ АДВОКАЦІЇ: ПІДХОДИ, ПРИНЦИПИ ТА ДОСВІД УКРАЇНСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ - Сапіга, Світлана; Лехолетова, Марина (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Описано коаліційну модель (коли коаліції формуються навколо спільних базових переконань щодо певної соціальної проблеми, її природи, масштабу та шляхів вирішення). Зазначено, що команда і коаліція не є взаємозамінними. Розмежовано поняття команди й коаліції в контексті соціальної адвокації, як якісно різних організаційних форм колективної адвокаційної дії (коаліція як стратегічна форма, а команда як операційна одиниця, які разом утворюють взаємодоповнювальну дворівневу структуру адвокаційної діяльності). Представлено ролеву модель адвокаційної команди та критерії стратегічного добору її учасників. Запропоновано типологію коаліцій, зокрема, інституційну коаліцію (формується навколо спільного представництва певного сектору; членство визначається переважно інституційною приналежністю); ціннісну коаліцію (об’єднується навколо спільного бачення змін; забезпечує найвищу стійкість коаліції в умовах тривалого протистояння); ситуативну (тактичну) коаліцію (виникає навколо конкретної проблеми або загрози і має обмежений часовий горизонт). Принципами їх ефективної побудови є: принцип спільного бачення; принцип чіткого розподілу функцій; принцип поваги до автономії членів; принцип прозорості та підзвітності; принцип інклюзивного представництва. На основі порівняльного аналізу досвіду українських організацій ВГО «Inclusion Ukraine» та ГС «Ліга сильних» виявлено дві взаємодоповнювальні моделі коаліційної адвокації в Україні. Зокрема, інституційну коаліцію широкого представництва та ціннісну коаліцію нового покоління. Виділено ключові практичні і науково-методичні рекомендації для організацій, що планують або розвивають адвокаційну діяльність (доцільно застосовувати стратегічний підхід під час формування адвокаційної команди); при ініціюванні коаліційної взаємодії доцільно на підготовчому етапі визначити тип коаліції й основу, що її об’єднує; для системи професійної підготовки соціальних працівників доцільно включати до змісту освітніх компонентів розгляд тем, які формуватимуть знання та навички щодо планування й організації адвокаційних кампаній на колективному рівні.