ПРОФЕСІЙНІ НАВЧАЛЬНІ СПІЛЬНОТИ І МЕРЕЖІ ЯК ФЕНОМЕН СУЧАСНОЇ ШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЗАХІДНИХ МОДЕЛЕЙ ТА УКРАЇНСЬКОЇ ПРАКТИКИ - Смагін, Ігор; Смагіна, Таїса (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Здійснено теоретико-порівняльний аналіз професійних навчальних спільнот (PLC) як феномену сучасної шкільної освіти в контексті подолання професійної ізоляції вчителя. Розглянуто генезу концепції PLC у західній педагогічній думці, зокрема ідеї колегіальності, професійного капіталу, рефлексивної практики та мережевої взаємодії. Проаналізовано відмінності між «сильними» і «слабкими» формами колегіальності, ризики штучної колегіальності та умови формування колаборативної культури в школі. Узагальнено підходи до організації професійних спільнот і мереж (PLC, NLC, PLN), їхні функції, переваги та обмеження. Здійснено зіставлення західних моделей із сучасною українською практикою інституціоналізації професійних спільнот у системі післядипломної освіти. Обґрунтовано, що ефективність професійних навчальних спільнот залежить від поєднання нормативної підтримки з культурними чинниками довіри, автономії та спільної відповідальності. Окреслено перспективи подальших емпіричних досліджень впливу PLC на якість педагогічної практики та результати навчання учнів. Професійні спільноти учителів можуть стати дієвою відповіддю на «ізоляцію в класі» та ресурсом професійного капіталу лише за умови переходу від формальної взаємодії до спільного професійного мислення й дослідження практики.