ТРЕНІНГОВІ ТЕХНОЛОГІЇ У ФАХОВІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ - Спіріна, Тетяна; Нохріна, Ірина; Лютий, Вадим (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Підготовка конкурентоспроможних фахівців соціальної сфери в умовах воєнного стану та соціальної нестабільності актуалізує потребу в переосмисленні освітніх підходів і розширенні арсеналу практикоорієнтованих технологій навчання. Тренінгові технології, забезпечуючи цілісне поєднання теоретичних знань із практичним досвідом у безпечному навчальному середовищі, постають ефективним інструментом реалізації компетентнісного підходу у фаховій підготовці майбутніх соціальних працівників. Метою статті є теоретичне обґрунтування структурних складників потенціалу тренінгових технологій та систематизація їхніх видів відповідно до цільової спрямованості на формування фахових компетентностей. Застосовано комплекс взаємодоповнювальних методів: аналіз і синтез наукової літератури, систематизацію та класифікацію. Визначено чотири структурні складники потенціалу тренінгових технологій: діяльнісний, рефлексивний, комунікативний та ціннісно-мотиваційний. Запропоновано класифікацію тренінгових технологій у фаховій підготовці майбутніх соціальних працівників від комунікативного тренінгу до тренінгу супервізії та самоменеджменту, яка відображає логіку поступового ускладнення фахових завдань і цілеспрямовано формує окремі кластери фахових компетентностей. Результати дослідження можуть бути використані викладачами закладів вищої освіти для вдосконалення змісту навчальних програм і впровадження запропонованих форм організації практичної підготовки фахівців соціальної сфери.