ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРИ МОВЛЕННЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ НА УРОКАХ МОВНО-ЛІТЕРАТУРНОЇ ОСВІТНЬОЇ ГАЛУЗІ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ - Товканець, Ганна (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Розглянуто особливості застосування навчально-мовленнєвих ситуацій та їх ролі у розвитку культури мовлення учнів початкової школи. Мета статті: обгрунтувати інноваційні підходи до формування культури мовлення учнів молодшого шкільного віку та схарактеризувати особливості застосування навчально-мовленнєвих ситуацій в освітньому процесі початкової школи. Застосовані методи наукового пошуку: вивчення наукових досліджень − для з’ясування теоретичних відомостей розвитку культури мовлення особистості на уроках мовно-літературної освітньої галузі; семантичний аналіз – для виявлення змісту лінгвістичних і педагогічних понять; лінгвопедагогічне спостереження – для розкриття особливостей мовленнєвої культури молодших школярів у процесі вивчення предметів мовно-літературної освітньої галузі; герменевтичний метод – для виявлення характерологічної сутності навчально-мовленнєвої ситуації; узагальнення – для формулювання висновків. В залежності від взаємовідносин між комунікантами можуть бути задані чотири головні фактори: соціальний статус людини, її роль як суб’єкта спілкування, виконання діяльності та моральні критерії. Виокремлено доповнювані, проблемні, уявні та рольові навчально-мовленнєві ситуації. Визначено ключові принципи створення навчально-мовленнєвих ситупцій: наочність, емоційність, інформативність активність.