БАГАТОАСПЕКТНІСТЬ ОСВІТНЬО-ПЕДАГОГІЧНОГО ПРОГНОЗУВАННЯ ПРОФЕСІНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІСТОРІЇ В УНІВЕРСИТЕТАХ (УКРАЇНСЬКИЙ І ПОЛЬСЬКИЙ ДОСВІД) - Черевичний, Геннадій (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Порушено проблему багатоаспектності освітньо-педагогічного прогнозування професійної підготовки майбутніх учителів історії в українських і польських університетах. Зазначено, що це є надзвичайно актуальним у сучасному вимірі, де зміни в моделях освітніх систем відбуваються стрімко та потребують адаптації до нових соціальних, технологічних і культурних викликів. Наголошено, що університети як осередки інноваційної педагогіки відіграють ключову роль у підготовці майбутніх учителів історії, адже саме тут закладаються основи їхньої професійної ідентичності та педагогічної майстерності. Метою дослідження є визначення та аналітичне узагальнення певного наукового доробку з багатоаспектності освітньо-педагогічного прогнозування професійної підготовки майбутніх учителів історії в університетах України та Республіки Польща. Для дослідження аспектів освітньо-педагогічного прогнозування професійної підготовки майбутніх учителів історії в університетах України та Республіки Польща застосовано комплексні методи: аналіз наукової літератури, порівняльно-історичний метод, системний підхід, а також емпіричні методи збору даних (опитування, інтерв’ювання, анкетування). Особливу роль відіграє компаративістичний аналіз, результати якого уможливлюють зіставити різні моделі професійної підготовки майбутніх учителів історії, визначити спільні та відмінні риси освітньо-педагогічних систем обох країн. Крім того, використано метод форсайт-аналізу, який спрямовано на визначення тенденцій випереджального розвитку зазначеної професійної підготовки, оцінювання результативності впроваджених інновацій та формування рекомендацій для удосконалення освітнього процесу.