ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ДО РОБОТИ В УМОВАХ ІНКЛЮЗИВНОГО ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - Шульга, Ірина (Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», 2026)
Актуальність заявленої проблеми визначається активним упровадженням інклюзії у заклади освіти, що зумовлює потребу в підготовці кваліфікованих фахівців, здатних працювати у нових умовах. Мета дослідження полягає у розкритті змісту професійної підготовки майбутніх вихователів у закладі вищої освіти у контексті формування їх готовності до роботи в інклюзивному середовищі. Застосовано методи аналізу, синтезу та узагальнення педагогічного досвіду. Проаналізовано нормативно-правову базу, що регламентує реалізацію інклюзивної освіти. На основі аналізу наукових джерел подано розуміння поняття «професійна підготовка майбутніх вихователів» як цілісного, спеціально організованого процесу у закладі вищої освіти, спрямованого на формування у майбутніх фахівців системи професійних компетентностей, що включають знання, уміння, навички та особистісні якості, фахову майстерність, а також психологічну готовність до успішного здійснення професійної діяльності та подальшого професійного розвитку. Розкрито особливості професійної підготовки майбутніх фахівців дошкілля до роботи в інклюзивному закладі дошкільної освіти. Зазначено, що цей процес здійснюється комплексно, зокрема, через включення до змісту освітньо-професійної програми «Дошкільна освіта» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти навчальної дисципліни «Інклюзивна освіта у закладі дошкільної освіти», залучення здобувачів до наукової роботи та неформальної освіти. Увагу акцентовано на структурі навчальної дисципліни, її меті та змістовому наповненні, що стосується як теоретичних, так і практичних аспектів, а також на формах і методах роботи.