КРИТЕРІЇ, ПОКАЗНИКИ ТА РІВНІ ВИРОБНИЧО-ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ГОТОВНОСТІ БАКАЛАВРІВ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ
DOI:
https://doi.org/10.24144/2524-0609.2021.48.116-121Ключові слова:
виробничо-технологічна готовність; критерій; показник; рівень; харчові технології; дослідження.Анотація
У статті здійснено аналіз виробничо-технологічної готовності бакалаврів професійної освіти з харчових технологій, розкрито сутність та окреслено основні характеристики критеріїв, показників та рівнів виробничо-технологічної готовності бакалаврів харчових технологій. Мета статті полягає в обґрунтуванні критеріїв, показників та характеристиці рівнів для діагностування вихідного рівня виробничо-технологічної готовості та проведення в подальшому дослідно-експериментальної роботи. Досягнення мети передбачало використання таких методів: аналіз, порівняння, систематизація та узагальнення нормативних документів, філософських, психолого-педагогічних та методичних джерел з теми дослідження, аналіз структури підготовки студентів за спеціальністю 015.21 Професійна освіта (Харчові технології) для розкриття сутності ключових понять та розробки системи критеріїв, показників та рівнів виробничо-технологічної готовності бакалаврів професійної освіти з харчових технологій. Застосування комплексу методів дозволило охарактеризувати виробничо-технологічну готовність бакалаврів харчових технологій сформованістю показників відповідних критеріїв (мотиваційно-ціннісний, когнітивний, діяльнісний, рефлексивний) за такими рівнями: високий, середній, низький. Обґрунтовані критерії, показники та охарактеризовані рівні використано для проведення дослідно-експериментальної роботи, зокрема діагностування вихідного рівня виробничо-технологічної готовості.
Посилання
Список використаної літератури
Закон України «Про вищу освіту». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text (дата звернення 04.09.2020).
Концепція реалізації державної політики у сфері професійної (професійно-технічної) освіти «Сучасна професійна (професійно-технічна) освіта» на період до 2027 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/419-2019-%D1%80#Text (дата звернення 15.09.2020).
Дьяченко М., Кандыбович Л. Психологический словарь-справочник. Мн.: Харвест, М.: АСТ, 2001. 576 с.
Бондарчук О. Основи психології та педагогіки: курс лекцій. Київ : МАУП, 1999. 168 с.
Лузан П., Манько В., Нестерова Л., Романова Г. Теорія і практика впровадження інноваційних технологій навчання у професійну підготовку кваліфікованих робітників: монографія. К.: ТОВ «НВП Поліграфсервіс», 2014. 216 с.
Коваленко О. Методика професійного навчання : підруч. для студентів вищ. навч. закладів. Х. : Вид-во НУА, 2005. 360 с.
Філімонова І. Формування професійної компетентності майбутніх бакалаврів харчових технологій у процесі вивчення фахових дисциплін: дис. … доктора філософії: 015. Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Умань, 2020. 299 с.
Гвоздецька Ю. Критерії, показники та рівні сформованості професійної компетентності майбутнього викладача основ технологій харчових виробництв у процесі фахової підготовки. Проблеми та перспективи розвитку науки на початку третього тисячоліття в країнах Європи та Азії: матеріали ХХІІІ Міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (Переяслав-Хмельницький, 28–29 лют. 2016 р.). ПереяславХмельницький, 2016. С.67–68.
Вдовенко О. Педагогічні умови формування творчих здібностей у майбутніх кваліфікованих робітників харчової промисловості: автореф. дис. ... канд. пед. наук: 13.00.04 / Чернігівський національний педагогічний університет ім. Т.Г.Шевченка. Чернігів, 2016. 20 с.
References
Zakon Ukrayiny «Pro vyshchu osvitu». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text [Law of Ukraine On Higher Education] (2020, September 04) https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text [in Ukrainian].
Kontseptsiya realizatsiyi derzhavnoyi polityky u sferi profesiynoyi (profesiyno-tekhnichnoyi) osvity «Suchasna profesiyna (profesiyno-tekhnichna) osvita» na period do 2027 roku [The concept of implementation of state policy in the field of vocational education «Modern vocational education» for the period up to 2027]. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/419-2019-%D1%80#Text [in Ukrainian].
D'yachenko, M., & Kandybovich, L. (2001). Psikhologicheskiy slovar'-spravochnik [Psychological dictionary-reference book]. Kharvest, AST. [in Russian].
Bondarchuk, O. (1999). Osnovy psykholohii ta pedahohiky [Fundamentals of psychology and pedagogy]. MAUP. [in Ukrainian].
Luzan, P., Manko, V., Nesterova, L., & Romanova, H. (2014). Teoriia i praktyka vprovadzhennia innovatsiinykh tekhnolohii navchannia u profesiinu pidhotovku kvalifikovanykh robitnykiv [Theory and practice of introduction of innovative technologies of training in professional training of skilled workers]. TOV «NVP Polihrafservis». [in Ukrainian].
Kovalenko, O. (2005) Metodyka profesiinoho navchannia [Methods of professional training]. NUA. [in Ukrainian].
Filimonova, I. (2020). Formuvannia profesiinoi kompetentnosti maibutnikh bakalavriv kharchovykh tekhnolohii u protsesi vyvchennia fakhovykh dystsyplin [Professional Competence Formation of the Future Bachelors of Food Technology in the Process of Studying Special Disciplines] [Unpublished PhD dissertation]. Umanskyi derzhavnyi pedahohichnyi universytet imeni Pavla Tychyny [in Ukrainian].
Hvozdetska, Yu. (2016, February 28). Kryterii, pokaznyky ta rivni sformovanosti profesiinoi kompetentnosti maibutnoho vykladacha osnov tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv u protsesi fakhovoi pidhotovky [Criteria, indicators and levels of formation of professional competence of the future teacher of the basics of food production technologies in the process of professional training]. Proceedings of XXIII International scientific-practical connference − Problemy ta perspektyvy rozvytku nauky na pochatku tretoho tysiacholittia v krainakh Yevropy ta Azii (pp.67−68). PereiaslavKhmelnytskyi. [in Ukrainian].
Vdovenko, O. (2016). Pedahohichni umovy formuvannia tvorchykh zdibnostei u maibutnikh kvalifikovanykh robitnykiv kharchovoi promyslovosti [Pedagogical conditions for the formation of creative abilities in future skilled workers in the food industry] [Extended abstract of unpublished Candidate dissertation]. Chernihivskyi natsionalnyi pedahohichnyi universytet im.T.H.Shevchenka. [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).