ГЕНДЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ СПРИЙНЯТЛИВОСТІ МОЛОДІ ДО ДЕСТРУКТИВНОГО ВПЛИВУ СОЦІАЛЬНИХ ІНТЕРНЕТ-МЕРЕЖ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2524-0609.2021.48.250-253

Ключові слова:

гендер; Інтернет-мережа; деструктивний вплив; психологічний захист.

Анотація

Стрімке зростання кількості користувачів соціальних мереж є основною тенденцією сучасного інформаційного суспільства. Нажаль, інформація в соціальних мережах не завжди носить позитивний характер. А молодь, в силу своїх психологічних та вікових особливостей, є сензитивною до деструктивного віртуального впливу. Тому мета статті – виявити та охарактеризувати гендерні особливості поведінки молоді в соціальних Інтернет-мережах, та їх сприйнятливість до деструктивного впливу. Для досягнення мети дослідження використано методи аналізу, узагальнення та систематизація інформації 58 (29 юнаків та 29 дівчат) сторінок користувачів соціальних мереж із числа студентів; бесіди та тестування для визначення сприйнятливості до деструктивного впливу. Отримані у ході дослідження результати показали, що у хлопців відзначається більший рівень сугестивності та критичності до отримуваної інформації, що робить їх складними об’єктами для деструктивного впливу. Автором зроблено припущення, що молодь з низьким рівнем маніпулятивної поведінки та зі заниженим рівнем сугестивності більш схильна до сприйнятливості деструктивному впливу, в тому числі з Інтернет-мережі. Автор робить висновок про те, що з метою нейтралізації деструктивного впливу віртуальних мереж в процесі соціальної роботи у молодих людей, необхідно сформувати, перш за все, стійку критичність до негативного впливу з боку деструктивних сегментів сучасних соціальних мереж через усвідомлене ставлення змістом виходить від них інформації.

Біографія автора

Natalia Markova , ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка»

кандидат педагогічних наук, доцент

кафедра соціальної роботи

Посилання

Список використаної літератури

Вся статистика интернета и соцсетей на 2021 год. URL: https://www.web-canape.ru/business/vsya-statistika-interneta-i-socsetej-na-2021-god-cifry-i-trendy-v-mire-i-v-rossii/ (дата звернення: 15.03.2021).

Plutchik R., Kellerman H. Emotions and psychotherapy: A psychoevolutionary perspective. Emotion: Theory, research and experience. San Diego: Academic press, 1990. Vol. 5. PP.3–41.

Елисеев О.П. Практикум по психологии личности. 3-е изд., перераб. СПб.: Питер, 2010. 512 с.

Прутченков А.С. Наедине с собой: психологические тесты и психотехнические упражнения для подростков и старшеклассников. Москва: Российское педагогическое агентство, 1996. 174 с.

References

Organizational Author. (n.d.).All internet and social media statistics for 2021. URL: https://www.web-canape.ru/business/vsya-statistika-interneta-i-socsetej-na-2021-god-cifry-i-trendy-v-mire-i-v-rossii/

Plutchik, R., & Kellerman, H. (1990). Emotions and psychotherapy: A psychoevolutionary perspective. Emotion: Theory, research and experience, 5, 3–41.

Elyseev, O.P. (2010). Praktykum po psykholohyy lychnosty [Workshop on personality psychology]. Piter. [In Russian]

Prutchenkov, A.S. (1996). Naedine s soboj: psihologicheskie testy i psihotekhnicheskie uprazhneniya dlya podrostkov i starsheklassnikov [Alone: psychological tests and psychotechnical exercises for adolescents and high school students]. Russian Pedagogical Agency. [in Russian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-27

Як цитувати

Markova , N. (2021). ГЕНДЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ СПРИЙНЯТЛИВОСТІ МОЛОДІ ДО ДЕСТРУКТИВНОГО ВПЛИВУ СОЦІАЛЬНИХ ІНТЕРНЕТ-МЕРЕЖ. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота», (1(48), 250–253. https://doi.org/10.24144/2524-0609.2021.48.250-253

Номер

Розділ

Статті